keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Mun todellisuus ei ole sun todellisuutta ja päinvastoin

Olen havahtunut siihen tosiasiaan, että jokaisella ihmisellä on omanlaisensa todellisuus. Erilaisuudeksikin sitä kutsutaan. Mietin, miten monelta törmäykseltä ihmislapsi välttyisikään, kun ymmärtäisi otsikon sanat teorian lisäksi käytännössä. On miltei huvittavaa katsoa itseään sivusta, kun Maikki pitää omastaan kiinni kynsin ja hampain. Niin hän tekee, vaikka voisi ihan hyvin olla niin tekemättäkin. Tiedäthän?


Ehkä se tekee elämästä mielenkiintoisen. Luo kipinää ja jännitettä. Joo. Voisin ehkä silti muistaa nuo sanat useammin. Mun todellisuus ei ole sun todellisuutta. Jokainen luomme omista lähtökohdistamme, eri aistein, yleistän, vääristäen ja poisjättäen, todellisuuttamme. Ei siis kanna maa päällään kahta samanlaista ihmistä. Huojentavaa ja ymmärrystä lisäävää.


Luin vasta Eeva Ahtisaaren elämäkerran. Marttia ja hänen työtään rauhanneuvotteluissa on saattanut hyvinkin auttaa otsikon sanat. Itsekin omassa pienessä piirissäni "rauhanneuvottelijana" olen saanut kokea, että tärkeintä on ymmärtää. Ymmärtää, että ihminen toimii aina tarkoituksenmukaisesti. Hänen käyttäytymisellään on selkeä tavoite. Hän tekee sen, minkä tekee juuri siksi, koska hän pyrkii toimimaan omia tarpeitaan täyttäen. Niin hullulta, kun se toisinaan kuulostaa ja näyttääkin.


Edellisen asian ymmärtäessäni en voi muuta kuin katsoa armollisesti tuota ilkeästi käyttäytyvää ja häiriköivää lasta tai puliukkoa tai vaikka läheistä vihankin keskellä. Mutta. Ei se ole aina niin helppoa. -Olenhan, edelleenkin, ihminen.

2 kommenttia:

  1. Se on juuri noin Marjo. Aina pitäisi jaksaa ymmärtää ihmisiä ja nähdä heidän "taakse", vaikka ihmisten toiminta ei itseä aina miellyttäisikään. Arvelen, että ainakin esimiehiltä tarvitaan kykyä nähdä asioita laajemmin kuin omien silmien takaa. -Sami

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Nämä on vain hankalia asioita "syöttää" toiselle ihmiselle. Ihminen tekee yleensä ns.voitavansa kullakin hetkellä.

    VastaaPoista