keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Liikkumatila

Mietin arkisen aherrukseni lomassa, annanko aikaa itselleni reagoida, ajatella ja tuntea. Vai ohjaako elämääni sanat pitää, on pakko, täytyy jne. Varmasti sekä että.


Onko minulla tai sinulla sitten vara valita? Hih. Juuri siitähän tässä on kyse. Valinnasta. Helppoako? Ei minusta. Ehkä useampi valitsisi toisin, jos se olisi helppoa.


Onkohan se niin, että niin kauan kuin ihmisen elo sujuu ns.vaivatta tuota valinta-asiaa ei tarvitse niin kovasti miettiä? Sitten kun vastaan tulee asioita, jotka eivät sormia napsauttamalla ratkea onkin valinnan paikka. Ja omalla kohdallani voisin puhua harjoittelun paikasta.


Onhan se ihmeellistä, että siellä pakolaiskeskuksessa se vanha nainen laulaa ripustaessaan pyykkiä narulle. Kaiken epävarmuuden ja kaaoksenkin keskellä. On pojat kertynyt liikkumatilaa naiselle. Mielen liikkumatilaa. Siitä siis yritin kertoa. Että onhan se ihmeellistä. Ihminen voipi tuskailla yhden inisevän itikan kanssa. Tai löytää iloa vaikkapa sodan runtelemassa maassa. Laittaa miettimään. Että valintaako? ;)



3 kommenttia:

  1. En malta olla kommentomatta, kun juuri tein koulutehtävää, jossa käsiteltiin sisäistä puhetta. "Minun on pakko", "Minun täytyy" ja "Minun pitäisi" kuulostaa täydellisyyden tavoittelijan sisäiseltä puheelta, joka edistää täydellistä stressiä ja loppuun palamista. Täydellisyyden tavoittelijan sisäinen puheeseen liittyy se, että minun täyty aina olla pätevä/miellyttävä/onnistua pitämään kaikki hallinnassa sekä (oma ihmis/)arvo riippuu ulkonaisista seikoista ja saavutuksista.
    Tämä kuulostaa kovin tutulta itselleni ainakin. Sisäistä puhetta voi muuttaa ensin tietysti tiedostamalla tilanne ja sen jälkeen huomata tilanne, jollon sisäinen puhe on kielteistä. Sen jälkeen on hyvä huomata se ketju, kuinka se ajatusmalli vaikuttaa tekemisiisi ja tapaasi olla. Sitten voi katkaista kielteisten ajatusten sarjan ja tehdä positiivinen vastaisku.
    Treeniä! Ja sen jälkeen lisää harjoitusta.

    Tehtävässä tuli myös esiin hyvä mahdollisuuksien ja mahdottomuuksien sanakirja: esim. täytyy, pitää, on pakko, joudun --> voin, saan, haluan, pystyn, kykenen.

    Sisäisellä puheella on merkittävä vaikutus ihmiseen, näin uskon itse ainakin!

    VastaaPoista
  2. Todellakin! Kiitos kommentista. Aika merkittävistä asioista kyse mielenterveyden kannaltakin. Ja tosiaan,että ekana hoksaisi edes millä tavalla itselleen puhuu..

    VastaaPoista