tiistai 27. tammikuuta 2015

Suoraan sanottuna hävettää

Piilosilla

Ei sitä ruukata ääneen sanoa.
Se on kuin yhteinen sopimus.
Ollaan piilosilla.
Heikkoina.


Häpeä on tunteista vaikein, luin jostakin. Ihminen haluaa jopa mieluummin joskus kadota maan alle kuin joutua kohtaamaan häpeää. Mitä ja mikä se semmoinen tunne kuin häpeä on? Olen ymmärtänyt, että kaikki tunteet syntyvät suojelemaan ihmistä. Häpeäkin estää tekemästä pahoja tekoja toisille ja itselle. Häpeällä on siis myös hyvät puolensa.

Luin jostakin, että häpeän tunne syntyy siitä, että ihminen kokee tulleensa vuorovaikutuksessa väärinymmärretyksi tai puutteellisesti ymmärretyksi. Varsinkin varhaislapsuudessa koetut torjumisen ja kaltoinkohtelun kokemukset aiheuttavat häpeää. Jos tätä häpeää ei pysty tunnistamaan ja hyväksymään se aiheuttaa paljon päänvaivaa ihmiselle myöhemmin. Joku asiantunteva tutkija jakoi ihmiset kolmeen osaan. Yksi osa tunnistaa häpeänsä ja kokee jatkuvasti voimakasta syyllisyyttä, häpeää ja huonommuuden tunteita.Toinen osa salaa ne itseltäänkin ja voi näyttää hyvinkin vahvalta. Kolmas osa torjuu kaiken häpeään liittyvän ja saattaa kokea esim.voimakasta surua tai hallitsematonta vihaa. Muistelisin, että tämä jaottelu löytyy kirjasta Häpeän monet kasvot. (P.S.Kirja oli tuo ja tekijä Ben Malinen.) Mihinkähän sakkiin sitä itse kuuluu?

Miksi Maikki otti esille näinkin ikävän tunteen? Olen kai ymmärtänyt lukemani ja kokemani perusteella, että häpeä on se tunne, johon kaikki inhottavat tunteet lopulta pohjautuu. (Ja jonka vuoksi monet hyvät tunteet jää kokematta.) Lukemani perusteella ymmärrän, että piilottelemme häpeää itseltä ja toisilta sekä vältämme häpeää tuottavia tilanteita mieluusti. (Joku saattaa taas toimia hyvinkin hävyttömästi ja estää näin itseään näkemästä omat häpeän tunteensa.) Ei Maikkikaan haluaisi kohdata sitä koko kehon läpi menevää nolouden ja häpeän tunnetta. Kuka haluaa?

Maikki miettii ratkaisua. Voisinko tulla tutuksi tunteideni kanssa? Voisinko puhua omista häpeän tunteista? Uskallanko? Mitähän asiaa sillä Heikki-Häpeällä olisi? Jos ottaisin hänet syliin. Lupaisin hänelle, että tule edes käymään hetkeksi. Oi, se saattaa tuntua pahalta. Jos antaisin hänelle aikaa, saattaisi Häpeä-Heikistä tulla minunkin kaveri. Saattaisin mennä tilanteisiin ja uusiin haasteisiin hänen kanssaan, piilottelematta häntä. Haluttaisi yrittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti