keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Oppimisen ihana riemu

Maikki taitaa olla elinikäinen oppija. Hän nauttii tunteesta, joka avaa uusia mahdollisuuksia nähdä ympäröivän todellisuuden. Viime aikoina olen saanut oppia menetelmää nimeltä NLP. Se on sellainen menetelmä, jota voisi tiivistetysti kutsua aivojen käyttöoppaaksi. Eli se ikäänkuin kertoo jäsennellysti sen, kuinka ihminen omaksuu asioita ja muodostaa oman todellisuutensa, jonka pohjalta hän elää.

Oppimiseni on alkuvaiheessa. Tähän mennessä oppimastani voisin kertoa siitä, kuinka vastaanotamme tietoa viiden eri aistin varassa. (näkö, kuulo, tunto, haju ja maku) On merkittävää, mitä aistikanavaa käytämme ja mitä jätämme käyttämättä. Ihminen luo noiden aistien avulla todellisuutta. Joskus se voi olla turhaksikin painottunut tietyn aistin varaan ja näin kokemusmaailma voi olla hyvin rajoittunutta. Ymmärrettävää! Tärkeää tässä kuitenkin on se, että voimme erilaisin menetelmin muuttaa tuota tapaamme hahmottaa todellisuutta ja saada näin "todellisempaa" kuvaa ympäristöstämme.

Hauska ja havahduttava esimerkki tuosta todellisuudesta voi olla vaikkapa mielikuvat, joita "näämme". Voimme nähdä ne hyvin suurina mielessämme. Esimerkiksi jokin tunne tai asia voi olla saanut isot mittasuhteet mielikuvissamme. Näitä kuvia voimme zuumata pienemmiksi tai suuremmiksi ja muokkailla sekä ottaa eri aistien käyttömahdollisuudet avuksi. Sellaista mielikuvaharjoittelua siis. Teemme sitä ehkä luonnostaankin.

Erilaisiin menetelmiin ja suuntauksiin tutustuessani olen huomannut, että mikään niistä ei sinällään anna valmiita vastauksia. Mikään menetelmä ei ole kaikkivoipa. Niin kuin ei ole ihminenkään. Jokainen tallomme omaa polkuamme ja opimme ns.kantapään kautta ehkä "varmimmin". Ehkäpä se onkin sitä oppimisen riemua, että näkee toimineensa tietyllä tavalla "alitajuntansa" varassa ja tuon prosessin joku toinen on ns.mallittanut.

Lopuksi voisin antaa oppimani vinkin. Kokeileppa laskea pää alas ja sanoa, että minulla on tosi hauskaa, suorastaan nastaa! Vaihdappa pään suunta kohti kattoa ja sano puolestaan, että minulla on niin surkeaa tämä elämä, aivan kauheaa! Miltä tuntui?  Kyllä sen totta täytyy olla, että ne visuaaliset ja eteenpäin ihmistä ohjaavat mielikuvat sijaitsevat tuolla ylhäällä ja tunteet sekä sisäinen puhe alaviistossa. Ei muuta kuin nokka kohti taivasta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti