maanantai 3. marraskuuta 2014

Arvoja tarkistamassa

Mitä suurempi mahdollisuus ihmisellä on saada arvostusta ulkoapäin,
(materiaalinen pääoma, asema, koulutus, läheisten ihmisten ihailu ja kannustus),
sitä helpompi hänen on huijata itseään olevansa arvokas,
juuri noiden edellämainittujen asioiden vuoksi.

Milaisia asioita pidän tärkeinä? Milaisia asioita arvostan? Miksi? Maikki on  joutunut päivittämään omia arvojaan useasti. Nuorena äitinä arvostin erilaisia asioita kuin nyt vanhempana. Miksi? Maikki on huomannut ja huomaa vieläkin petkuttavansa itseään. Mitä enemmän ja pontevammin hän hakee arvostusta toisen ihmisen kautta, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän ei näe itseään , juuri sellaisenaan, arvokkaana.

Kuitenkin. Ihminen kaipaa hyväksyntää. Herää kysymys, mistäpä hän sitä saa, jos ei toiselta ihmiseltä? Puhuuko Maikki nyt sitten eri asioista? Eikö hyväksyntä ole viime kädessä sitä, että kelpaan tällaisena? Eikö se ole sitä, että toinen ihminen näkee sinut heikkona ja pitää sinusta kuitenkin?

Olen lukenut, että meillä ihmisillä on kaikilla sataprosenttinen ihmisarvo. Eli tuo ostarin pussia pyörän sarvessaan kiikuttava juoppo, tiilenpäitä laskeva vankilakundi, mustaan liituraitapukuun pukeutunut liikemies, valkotakkinen kirurgi, sairaalan sänkyyn sidottu vanhus tai moniraajavammainen lapsi omaavat jokainen täyden sataprosenttisen ihmisarvon. Luulen, että yksi suurimpia syitä ihmisten pahoinvointiin on peräisin juuri siitä, että emme pysty näkemään kaikkia ihmisiä yhtä arvokkaina ja hyväksyttyinä. Mitä sinun mielessäsi liikkuu, kun näet tuon juopon Lidlin kulmalla hoippumassa?

9 kommenttia:

  1. Kunnioitusta. Vaikeaa...tärkeää. Tarviiko kunnioitus ansaita? Voiko kunnioitusta vaatia? Jos esim työnantaja ei kunnioita työntekijöitä. Kuinka työntekijät kunnioittaa työnantajaa? Haastavaa...

    VastaaPoista
  2. Kyllä. Kyllä sen varmasti edestään löytää, jos ei kunnioita toista ihmistä.

    VastaaPoista
  3. Hyväksy ensinnä itsenssä kun olet sinun oman itsensä kanssa pystyt kohtaamaa myös elämää kolhinutta ihmistä.miten tätä opetetaan lapsille?

    VastaaPoista
  4. Nii-in,Ulla.Mitä voimme tehdä?Ihminen tekee oman sabluunansa kautta sen, mitä kykenee. Eli tässä on yksi syy, miksi itse koen niin tärkeänä pitää näitä asioita esillä.Tunnekasvatusta kouluun?Neuvoloihin?

    VastaaPoista
  5. Olen marjo vahvasti samaa mieltä asiasta.tunnekasvatusta kouluun sekä meille aikuisille.

    VastaaPoista
  6. Lapsen perustarpeita: kokea olevansa hyväksytty sellaisenaan. Itsensä ja toisen arvostus. Voi että, sitä jatkuvasti käräyttelee itteään ajattelemassa ja arvottamassa ihmisiä eri järjestykseen.
    Tunnekasvatuksesta: mietin tuossa lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys -kurssilla tunnekasvatusasiaa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että lapsia pitäisi kasvattaa tai opettaa heille tunnekasvatusta. Mutta että ensin aikuiset oppisivat, että voisivat lapsia opettaa... minusta tunnekasvatuksen pitäisi lähteä jo kotoa. Kuinka paljon opettaja voi opettaa, jos kotona ei tavallaan ymmärretä asian päälle? Siis mietin tunnekasvatusta ed. lauseessa.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Kyllä se varmasti näin on, Jenni. Näen jotenkin lapsissa suuremman mahdollisuuden. Aikuisella pitää tulla vähän vastusta, että rupeaa oikeasti töihin. Mutta että kuka niitä lapsia opettaa, jos ei aikuinen. Ehkäpä aikuisista löytyy kuitenkin sen verran tunnekoulun käyneitä ja käyviä, että asiaa saataisiin sysättyä eteenpäin?

    VastaaPoista